Toonaangevende AgroFood-bedrijven bieden jonge Foodoperators nog steeds een baangarantie

Agrifirm Feed, Peka Kroef, FrieslandCampina DMV, Mars Nederland,  Fransen Gerrits en Randstad Techniek bieden jongeren de kans op het volgen van een BOL-opleiding tot Foodoperator op niveau 3. Het project is een initiatief van deze bedrijven, die gezamenlijk binnen Food & Feed Noordoost-Brabant optrekken en met ROC de Leijgraaf invulling geven aan de opleiding. Hierbij kunnen jongeren een 3-jarige opleiding volgen met baangarantie en studiegeldvergoeding. 
 
Tekort procesoperators
Regionale food- & feedbedrijven hebben behoefte aan goed opgeleid technisch personeel: (proces)operators. De komende jaren ontstaat door vergrijzing een groot tekort aan procesoperators. Doelstelling van het project Foodoperator is om een continue instroom van leerlingen vanuit het VMBO te interesseren voor een dynamische werkomgeving  in de voedingsmiddelenindustrie in de regio Noordoost-Brabant.  Daarnaast willen de deelnemende bedrijven de interesse in de procesindustrie vergroten.
 
Succesvolle start
De start van de nieuwe opleiding Foodoperator voor de regio is de afgelopen jaren - met een instroom van gemiddeld 25 leerlingen per jaar - succesvol geweest. Om een continue instroom van leerlingen te genereren, de afstemming en aansluiting met het vmbo beter te regelen en het concept uit te breiden, hebben de bedrijven besloten om hiermee door te gaan om zo nog meer jongeren op te kunnen leiden tot operator in de diervoeder- en voedingsmiddelenindustrie.
 
Een kijkje in de keuken van toonaangevende bedrijven in de AgroFood-sector
De opleiding is een zogenoemde BOL-opleiding (beroepsopleidende leerweg). De leerling krijgt theorie-en praktijkles op school en loopt veel stage. De opleiding biedt niet alleen een mooie kans om bij toonaangevende bedrijven een kijkje in de keuken te nemen, de leerling gaat er ook daadwerkelijk aan het werk tijdens stages. Ook verzorgen mensen uit de bedrijven gastlessen. Daarnaast krijgt de leerling het studiegeld en lesmateriaal vergoedt en ligt voor 20 jongeren een baangarantie bij één van de deelnemende bedrijven in het vooruitschiet.  
 
Jongeren worden als toekomstige werknemers behandeld
De leerlingen worden tijdens de opleiding al als medewerkers behandeld. Zo worden de bedrijven ook nauw betrokken bij het evalueren van hun gedrag en prestaties. Dat motiveert enorm en maakt de opleiding minder vrijblijvend. Ook krijgen de leerlingen zo meer feeling met de sfeer en cultuur van de deelnemende bedrijven. 
Deelnemers aan de opleiding kiezen voor een carrière bij deze bedrijven en niet zomaar een baan. Dat is ook de reden waarom de bedrijven meedenken en sturen in deze opleiding, ze dagen de leerlingen uit en bieden tegelijk zekerheid, stageplekken en extra begeleiding in de ontwikkeling naar de toekomstige werknemer voor de bedrijven. De lat ligt hoog, maar zeker niet te hoog. 
 
Uitbouwen van de samenwerking met vmbo’s
Uitdaging voor de bedrijven en ROC de Leijgraaf is om nog meer bekendheid te geven aan werken als Foodoperator in de regio. Samenwerking met ROC’s is een eerste stap, uitbreiding naar brede samenwerking met omliggende VMBO’s om het beroep van Foodoperator onder de aandacht te brengen is de volgende.
Om vmbo-leerlingen en hun docenten kennis te laten maken met de bedrijven en het beroep van operator zijn op maandag 26 januari in samenwerking met het Elde College en het Fioretti College bedrijfsbezoeken voor 4e jaars vmbo-leerlingengeorganiseerd bij Mars, FrieslandCampina DMV, Agrifirm en Fransen Gerrits. Mogelijk dat dit ook weer nieuwe instroom oplevert voor volgend schooljaar.  Met weer 10 nieuwe ambassadeurs moet die klus gaan lukken. Helaas nog geen meisjes, maar jongens, proficiat, succes en een heel fijne tijd.
 
Interesse: kom naar de Open Dag van ROC de Leijgraaf op 8 februari
Als je interesse hebt in of meer wilt weten over de opleiding Foodoperator, kom dan naar de Open Dag van ROC de Leijgraaf op zondag 8 februari tussen 11.00 en 16.00 uur aan de Muntelaar in Veghel. Daar zullen de bedrijven samen met huidige leerlingen en docenten aanwezig zijn om elk heel uur een presentatie te verzorgen en alles te vertellen over de opleiding en de deelnemende bedrijven.
Inmiddels hebben zich al een hand vol leerlingen aangemeld voor volgend schooljaar!
 
Meer informatie
Voor meer informatie over de opleiding kan contact worden opgenomen met Paul Bekkers van ROC de Leijgraaf, via e-mail: paul.bekkers@leijgraaf.nl of per telefoon: 06-15052818.

Zie voor meer informatie en het aanmeldformulier ook:
http://www.leijgraaf.nl/opleidingen/opleidingen/techniek-samenleving/procestechniek/food-en-feed/allround-foodoperator-b-bol-3    

Share